Amnesty International

pl en

© AFP via Getty Images

Maďarsko podle Evropského parlamentu „už není demokracie“

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí   Česko publikován 30.12.2022

Podle zprávy schválené Evropským parlamentem se Maďarsko stalo volební autokracií. Evropská unie se kvůli omezení práv a svobod v Maďarsku rozhodla zmrazit fondy s miliardami eur, ze kterých stát do té doby čerpal.

Evropský parlament v polovině září 2022 přijal zprávu, podle které Maďarsko už není demokracie, ale „volební autokracie“. Návrh byl přijat většinou 433 hlasů ze 705.

Zpráva popisuje řadu oblastí, nad kterými je Evropský parlament znepokojen: fungování volebního systému, nezávislost justice, akademická svoboda, náboženská svoboda, práva menšin a další. O mnoho z nich parlament poprvé vyjádřil obavy už v roce 2013.

Evropský parlament není jediná instituce EU, která podniká kroky v reakci na politiku maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho strany Fidesz. Evropská komise pár dní po zmíněné zprávě vydala doporučení zmrazit značnou část fondů, ze kterých Maďarsko čerpá. V prosinci bylo schváleno zmrazení všech 22 miliard euro ve fondech, dokud Maďarsko nepřistoupí na požadavky týkající se oblastí, nad kterými Evropský parlament vyjádřil znepokojení.